Noten lezen… een kunst(je)?

Maar al te vaak hoor ik van mensen tijdens de koorrepetitie of zangles: “als ik een noot zie staan, dan lukt het me maar niet om die zo meteen juist te zingen!” Als ik hen dan vertel dat dat normaal is, krijg ik een verbaasde blik: “Hoezo? Als ik muzikaal zou zijn, zou ik dat toch gewoon moeten kunnen?”

Het is een probleem waar menig (koor)zanger mee kampt: de noten op het papier zijn vaak wel te volgen, maar tonen treffen, van blad kunnen zingen, is een heel ander verhaal. Het zou nochtans handig zijn: die bolletjes in de notenbalk voor je zien en meteen kunnen zingen wat er staat! Je zou veel zelfverzekerder je eigen koorpartij kunnen zingen. Sneller je eigen bladmuziek in kunnen oefenen.

Maar je hoeft niet verbaasd te zijn als je dit niet “zomaar” kan. Noten juist kunnen zingen is niet een kwestie van talent of muzikaliteit. Toegegeven, sommige mensen worden met een absoluut gehoor geboren en kunnen dit wel. Handig! (Of toch niet…? Daarover een andere keer meer)
Maar wist je dat zelfs de meerderheid van professionele musici niet met een absoluut gehoor geboren is en het moet hebben van het oefenen van muzikale vaardigheden? Die muzikale vaardigheden die maken dat noten tot klank worden in je hoofd en dat je de muziek op papier al kan horen, zijn niet alleen voor professionals weggelegd. Als je maar de stap zet om het te gaan leren..

Privé zangles ?

Alleen het verlangen om te zingen is genoeg. Meld je aan voor een proefles en ontvang een zangaanbod op maat waardoor jij je stem het beste kan ontwikkelen. De kosten voor de proefles zijn €22. Een proefles zingen is natuurlijk ook leuk om cadeau te doen!

Meer nieuws