To Jamulus or not to Jamulus… That’s the question

Er is al veel over gezegd en geschreven: Corona en de bijhorende maatregelen. Na meer dan 18 maanden kan ik het woord soms niet meer horen. En toch, wederom zitten we in een volledige lockdown. De foto’s van mijn zangvakanties op Terschelling, de Ierland-reis met SarahBande, de concerten als solist of met mijn koren lijken opnieuw tot een ander tijdperk te behoren.

Als ik mezelf zou laten gaan, zou ik er moedeloos van worden. Misschien herkent u dat wel?

Open, dicht, half open, half dicht, open voor 5 uur, open, dicht… Het heeft een niet mis te verstane impact op de maatschappij. Zo ook op 1,7 miljoen mensen die samen met alle muziek-professionals de koorwereld vormen.

Ook bij mijn koren heeft de corona-crisis de nodige sporen nagelaten. Ik zou liegen als dat niet zo was. En het is ook niet gek natuurlijk. Want zeg nu zelf: als een koor telkens een paar maanden stil ligt omdat er niet gerepeteerd mag worden, en er niet echt perspectief is op wanneer (en óf) alles weer normaal wordt, haken koorleden na verloop van tijd af. Het plezier van samen zingen, elkaar ontmoeten, saamhorigheid, toewerken naar een klein of groot optreden, muziek maken lijkt dan zo ver weg….De spreekwoordelijke wortel is er dan gewoon niet.

In het begin van de corona-tijd heb ik met mijn koren via Zoom gerepeteerd. Tja, het was niet ideaal, maar het was het enige wat mogelijk was. Als ik er nu op terugkijk, kan ik me niet meer voorstellen hoe we die periode zijn doorgekomen, want in Zoom zitten zowel dirigent als koorleden als het ware “alleen” in hun kamer muziek te maken. Het is bij dit programma helaas niet mogelijk om meer dan 1 persoon tegelijkertijd hoorbaar te laten zijn.

Gelukkig kwam in december vorig jaar het heuglijke nieuws dat Jamulus bestond en dat een aantal koren er al succesvol mee repeteerde. Ik was sceptisch, maar bij de live demonstratie van Petra Limon, sprongen mij spontaan de tranen in de ogen : “het kan écht nog : samen zingen via internet”. Ik merkte hoezeer de covid-toestand me ongemerkt meer had aangegrepen dan ik dacht. Mijn koorbesturen die net als ik naar de live-demo keken, waren net zo enthousiast als ik. “Dat willen we ook!”

En zo geschiedde. Met een clubje Jamulus-enthousiastelingen gingen we aan de slag.

Was het 1-2-3, hop, klaar? Nee, zeker niet. Maar… Nu geniet ik samen met mijn koorleden van de mogelijkheden van meerstemmig online zingen. Degenen die het niet aandurven kunnen gewoon via Zoom blijven zingen, maar genieten van de meerstemmigheid die via Jamulus te horen is. Nu kunnen we eenvoudig repertoire blijven instuderen zodat als we weer live gaan, gewoon verder kunnen gaan met repeteren i.p.v. alles opnieuw op te starten.

Klinkt dit als muziek in je oren? Ken je Jamulus nog niet? Of vind je (koor) het moeilijk om het goed in te stellen? Weet je dan welkom op de Presentatie & Live Demo van Jamulus en Zoom, gevolgd door 6 lessen Laagdrempelig Digitaal wegwijs in Jamulus & Zoom (óók voor 65+ koorleden!!)

De presentatie en lessen worden u kosteloos aangeboden door Fonds Cultuurparticipatie. Wel is het nodig om van tevoren aan te melden via www.bloeiendestem.nl/Jamulus/

We hebben er vertrouwen in dat ons testen, aanpassen, instellen en onze ervaring bij begeleiden van onze eigen koorleden naar Jamulus niet voor niets is geweest en we jullie kunnen helpen om snel ook via Jamulus weer van je eigen koorzang te kunnen genieten.

Samen houden we de koorwereld op de been.

Graag tot snel ZinGs!

Sarah

 

Privé zangles ?

Alleen het verlangen om te zingen is genoeg. Meld je aan voor een proefles en ontvang een zangaanbod op maat waardoor jij je stem het beste kan ontwikkelen. De kosten voor de proefles zijn €22. Een proefles zingen is natuurlijk ook leuk om cadeau te doen!

Meer nieuws